Close

Umijeće razmišljanja

Vjerujem da ste se u nekom trenutku u životu bavili sportom. Nekim vidom fizičke aktivnosti.

Kada ste započeli uvidjeli ste koje su trenutne performanse vašeg tijela. Koliko možete ili koliko ne možete.

Ako ste ostali prisutni i ustrajni, stvari su se počele mijenjati. Primjećujete novine, napredak, vaše tijelo postiže nove rezultate. To se odražava na vaše raspoloženje, posvećenost, želje, navike itd. Postajete oduševljeni i tražite načine kako možete još više i bolje.

U trenutku kada ste započeli vašu fizičku aktivnost niste znali gdje će vas vaše djelovanje dovesti, zar ne? Niste mogli očekivati rezultate koje ste postigli. A ako ostanete prisutni i ustrajni i dalje, počinjete vjerovati u – „čuda“. Jer ste došli negdje gdje nikada niste niti mislili da možete doći.

 

Zašto tekst o razmišljanju započinjem pričom o sportu?

 

Jer je priča o sportu ili nekoj fizičkoj aktivnosti nešto što nam je poznato. S čime smo se svi manje ili više susreli. Nemamo ograničavajuća uvjerenja tipa „ To ne postoji“, „To je bez veze“, „ Trošim svoje vrijeme ovdje…“ itd.

S obzirom da nam je poznato – znamo da ako se bavimo sportom postižemo boljitak svojeg tijela i života. Ili drugim riječima – ne prosuđujemo.

 

Da sam ovaj tekst započela pričom o fitnesu za mentalne mišiće, ne znam koliko Vas bi nastavilo čitati ili bilo znatiželjno bez prosuđivanja. I etiketiranja.

Ne znam koliko Vas bi uopće i počelo čitati.

 

Dakle, svi znamo priču o spotu i boljitku kojeg unosi u života. Znamo što je potrebno – akcija, vjera, ustrajnost. I ako baš želimo biti dobri i imati super rezultate – trener koji vidi naš potencijal i koji nas vodi prema ostvarenju našeg potencijala.

 

Danas znamo da postoji nešto što se zove – MENTALNI MIŠIĆI. Znamo i ovo : „Naše misli stvaraju naš život.“ Ovo je trenutak u kojem bi mogli početi prosuđivati. Sjetimo se da nam „nejasnoća“ unosi nesigurnost. A nejasnoća nastaje u trenutku kada nešto ne znamo ili nismo sigurni što znamo, zar ne. Mogli bi ostati znatiželjni i čitati dalje.

 

„Ostati znatiželjni“ bi značilo dopusti ove tvrdnje kao istinite ali možda nama nepoznate. Znatiželja bi nas mogla odvesti prema istraživanju što „mentalni mišići“ znače? Ili što „ naše misli stvaraju naš život“ znači ? Iznenaditi ćemo se količinom materijala i informacija koje ćemo otkriti.

Tamo gdje je naša pažnja tu je i naša znatiželja. Ako mislimo da nešto ne postoji, tražimo potvrdu toga, to i istražujemo. Ako smo otvoreni i istražujemo mogućnosti, informacije o mogućnostima ćemo i dobiti.

Tijekom našeg istraživanja,, neka od informacija će nas zainteresirati i krenuti ćemo tim putem. Nastaviti biti znatiželjni i istraživati dalje…

Npr. „Ja biram svoje misli“. Hm…Što li to uopće znači? Osjećamo se dobro tijekom našeg istraživanja. Idemo dalje. Otkrivamo sloj po sloj. Uspoređujemo s našim uvjerenjima. Dođemo do novim spoznaja, idemo dalje.

I tako se odjednom trenutku nađemo na sasvim nekom novom mjestu u životu.

Imamo osjećaj da „bolje vidimo“ ili da nam je „jasnija slika“. I počinjemo vjerovati u – čudo.

Sjećate se „čuda“ iz prvog odlomka o sportu. Definirali smo ga kao posljedicu rezultata bavljenja sportom – došli smo na mjesto gdje nikada nismo ni mislili da možemo doći.

U sportu nas je bavljenje sportom dovelo do tog mjesta.

“Zajedničkom svjesnošću svakog od nas mijenjamo sebe, stvaramo temelje, gradimo harmoniju, biramo obilje.”

U drugoj priči o mentalnim mišićima – kreativno razmišljanje nas je dovelo do tog novog mjesta u našem životu.

 

Da li bi imali isti doživljaj da ste u prvoj rečenici teksta pročitali: „Kreativno razmišljanje je umijeće razmišljanja koje nas vodi od početne točke u našem životu do postignuća kojeg ne možemo u tom trenutku niti pretpostaviti.“?

Ako želimo biti iskreni do kraja, da li bi u tom slučaju uopće nastavili čitati dalje?

Vodeći Vas kroz određeni proces na način da vam je to razumljivo i jasno, imate doživljaj, možete se povezati s temom i osjeti kuda idete. I naravno, birati.

TO je uloga trenera u procesu kreativnog razmišljanja – podržati Vas i pomoći vam ostati  znatiželjni na vašem putu. Ta znatiženja, kao u našoj priči gore , dovesti će nas u sasvim jedno novo poglavlje našeg života – koje nismo mogli vidjeti niti pretpostaviti da može postojati.

 

Sjećate se od kuda smo krenuli?

Testirali smo tezu: Naše misli stvaraju naš život.

Naše MISLI stvaraju naš ŽIVOT.

Naše misli stvaraju naš život.

 

„Umijeće razmišljanja“ je tehnika razmišljanja koja se razvija i postiže vježbanjem, ustrajnošću i uz pomoć trenera koji nas vodi tijekom tog procesa. Dok ga ne naučimo i usvojimo.

Kao što u sportu trebamo trenera ukoliko želimo biti učinkoviti i nadvladati sebe, isto tako je i s „Umijećem razmišljanja“.

 

I tu nije kraj, već početak.

Ali o tome idući put.

Kako bi bili spremni za idući tekst i nastavak, postanimo znatiželjni – danas.

Izaberimo istražiti i naučiti „Umijeće razmišljanja“.

LIFEUP2success.

Yasmina Buweden