Close

STRES, stvarnost ili iluzija?

17/1/2018

Iako je ovo riječ koja se ne nalazi na mojem rječniku niti u mojim mislima,  svakodnevno se susrećem s njom. U iskazima drugih, u člancima, razgovorima, čak joj se daje velika pozornost u vidu radionica, u sklopu raznih okupljanja. Kao da se veliča i poštuje.

Moram priznati da sam zastala i širom otvorila oči kada sam čula dijete koje kaže „ … da je pod stresom?“  W O W. Opet W O W.

Ok. Znamo da djeca upijaju (i stvaraju svoj sustav uvjerenja) od svoje okoline. Zato mislim da je vrlo vrlo bitno dati odgovor na ovo pitanje.

Što je to STRES?

Ako mene pitate skup ničega stvoren da nas drži tamo gdje ne želimo biti. Da nam stvori energiju koju u stvari ne želimo i da nas time blokira od onoga što želimo.

U Wikipediji možemo pronaći tumačenje: “Napetost ili stres (iz engleskog stress = tlak, napetostlatinskogstringerenapeti) označava (po određenim vanjskim utjecajima, stresa) prouzrokovan psihološki i fiziološki odgovor (kod životinja i ljudi) na specifične zahtjeve da bi se omogućilo izdržati posebna fizička i mentalna opterećenja.”

Zašto smo onda dio te priče? Zašto koristimo taj izraz i dozvoljavamo sebi takav feeling? 

Ja ga vidim kao još jednu ispriku, ispriku koju je veliki dio čovječanstva prihvatio i prepustio se.

Što je to STRES?

Da li ga precizno možemo definirati a da se iza toga ne krije još jedna isprika? Ili strah? Ili izbjegavanje onoga što želimo ? Izbjegavanje djelovanja?

Pogledajmo u prošlost. Kako su naši preci živjeli? Zašto nisu poznavali STRES?

Vjerujem jer im nitko nije nametnuo takvu misao i energiju. Da, nametnuo. Ugradio u sustav vjerovanja koji nas pokreće. Gdje se pojavljuju misli o STRESu? Analizirajte sami. Bombastični naslovi, TV emisije, naslovi koji vrište „ Kako prevladati STRES…“, „Kako si pomoći kad smo pod STRESOM….“

Znamo da gdje nam ide pažnja tu nam ide i energija. To raste. Ako tražimo pomoć kako prevazići STRES potvrđujemo da vjerujemo u njega, a ono u što vjerujemo ima moć nad nama.

Što je to STRES?

Izazovi koje izbjegavamo? Izazovi su tu su da bi mogli naučiti i rasti, neće nestati našim izbjegavanjem. Što su veći znači da smo i sami veliki i da ćemo postati još veći. Ako se mogu tako izraziti.

Situacija na poslu i kolege koje nas ne podržavaju? Još jedan izazov koji nam koristi u našem rastu i razvoju.

Loša komunikacija kod kuće? Ulaganjem u sebe i svoju svjesnost, pronalazimo rješenja za sve izazove koji nam se nalaze na putu,  rastemo i postajemo svjesnija i bogatija osoba.

Pa gdje je tu mjesto STRESU?

Koju nam energiju daje? Gdje nas stavlja? Mislim da je ovaj članak mjesto gdje sam najviše puta upotrijebila ovu riječ. Koja nadamnom nema nikakvu moć jer ne vjerujem u nju. Nije na mojem popisu riječi  niti u mojim mislima.

Moram istaknuti kao i puno puta do sada, sami BIRAMO svoj život, svoje misli, svoja djela, svoj put. Zapitajmo se da li želimo riječ STRES i sve ono što ona nosi sa sobom u svojem životu ili ne.

Da li je STRES nasljeđe koje želimo ostaviti svojoj djeci i unucima? Oni uče od nas.

STRES nosi nisku vibru, blokadu kreativnog razmišljanja i djela, ostavlja nas tamo gdje nam nije mjesto, sputava naš stvarni potencijal. Kako znam? Jer definitivno nije proizvod LJUBAVI, a kako Univerzalni Zakon suprotnosti kaže da sve ima svoju suprotnu stranu, onda je STRES proizvod STRAHA i svega što on nosi sa sobom.

Sada je možda malo jasnije zašto su mediji puni te riječi. Ko plaća, bira. Da li je taj izbor najbolji za nas? Nisam sigurna. Kako postići da ne činimo ništa, da se osjećamo bespomoćni i mali, ovisni o drugima, u nestašici i utrci za ??? Postiže se STRAHOM. STRESOM. Nikom vibracijom.

Svjesnost je dragulj kojeg najrađe nosim. Otvara mi mogućnost izbora i odluka. Svoju svjesnost rado djelim i s drugima. Kako bi imali fer situaciju i vidjeli i druge mogućnosti. Vidjeli drugu sliku. Koja im je zbog straha mutna ili nevidljiva.

STRES, što je to?

Za mene ništa. A za tebe?

Odluči.

“Zajedničkom svjesnošću svakog od nas mijenjamo sebe, stvaramo temelje, gradimo harmoniju, biramo obilje.”

Umjetnici smo. Kreatori svojih slika i djela nazvanim „Moj život“. Što ćemo ugaditi u ta djela, koje tehnike koristiti, kojim se bojama služiti, koju energiju i vibru dati svojim djelima, BIRAMO SAMI.

STRES – stvarnost ili iluzija? Sve ili ništa?

Izaberimo.

Ako se pitamo „Što ću staviti na mjesto STRESA, ako ga odlučim odbaciti?“

Što kažeš na STRAST?

Vrlo slično u izgovoru a s tako različitim učinkom i energijom.

Slažeš se?

Probaj.

Zamjeni STRES za STRAST. I vidi kuda će te to odvesti.

Yasmina Buweden