Close

Što sad?

Neću pisati o vremenu u kojem trenutno živimo. I svemu onome što možemo svakodnevno čuti. U jednom ili drugom smjeru.

Neću pisati niti o tome što je ispravno a što nije. Znamo da je za svakog od nas ispravno ono u što vjerujemo  i što „hranimo“.

Pisat ću o onome što vjerujem da se ovih dana često pitamo: „Što sad“?

Kada smo na pragu neke „krize“- nečega što je novo i drugačije i za koje ne znamo ishod – nekako imamo tendenciju usporiti, stati i čekati.

Pitam se, što je to što čekamo u tom trenutku? Rješenje?  Putokaz? Smjernice?

Što god da čekamo znam da čekanjem nećemo postići.

Djelovanjem u bilo kojem izabranom smjeru možemo nešto pokrenuti.

Možda je dobar putokaz utvrditi u kojem smjeru želimo djelovati?

Ako dopustimo svojoj podsvijesti da odlučuje, djelovati ćemo na način na koji smo uvijek djelovali.

Znači, stanimo na tren, bacimo pogled unatrag i zaključimo da li smo zadovoljni našim djelovanjem u prošlosti? Ako je odgovor pozitivan, doći ćemo na uobičajen način do odgovora na pitanje: U kojem smjeru želimo djelovati?

Međutim, ako mislimo ili osjećamo da nam naša prošla djelovanja neće pomoći, ne želimo paničariti.

Vrijeme je da počnemo koristiti vrlo bitan resurs – našu svjesnost! Kako? Svjesnost nam  prije svega daje priliku biti ovdje, u ovom trenutku sada. Daje nam mogućnost sagledati trenutnu situaciju bez prošlih i starih emocija i uvjerenja. Podržava nas istražiti i pronaći ono što je najbolje za nas.

Dakle, pogledajmo u ono s čim se u ovom trenutku suočavamo. Samo pogledajmo. Bez prosuđivanja i zaključivanja. I istražimo mogućnosti. Što bi bilo za mene najbolje? Što bih voljela/volio postići kroz ovu situaciju? Pitajmo sebe bilo koje pitanje koje nam može pomoći unijeti jasnoću u ono što želimo. Bez ograničenja i smanjivanja svoje vrijednosti.

Iako možda to ne vidimo, ali na taj način stvaramo. Stvaranje je pokretačka energija. Pokreće nas. Unosi nam inspiraciju, budi maštu, daje motivaciju i upućuje nas u  smjeru željenog djelovanja. 

U  smjeru željenog djelovanja bez obzira na „vanjske okolnosti“ a ne u smjeru u kojem mislimo da trebamo djelovati – obzirom na okolnosti! Velika razlika!

Biti ću iskrena, nije jednostavno. Nije jednostavno nadići se iznad svega i svih i birati najbolje. Najbolje bez obzira na okolnosti.

Puno je onih koji će odgovoriti da nešto ne mogu, obzirom na okolnosti. Malo je onih koji će se nadići iznad okolnosti i stvarati kroz ono što zovemo „krizom“. Kako znam? 2008.g. u vrijeme kada je krenula ona prošla kriza, ja sam tek ušla u svijet nekretnina. I dok je bilo puno onih koji su bili u panici, ja sam bila fokusirana na rješavanje svakodnevnog poslovanja i postizanje rezultata. U vrijeme – „krize poslovanja nekretninama“. Tada nisam razmišljala o krizi i svim strahovima koje su proizlazile iz nje. Danas znam da je upravo to razlog mojeg uspješnog bavljenja tom djelatnošću. Danas znam i zašto je moj fokus bio na poslu a ne na krizi, kao kod velikog broja ljudi u tom trenutku. Zbog neiscrpne želje istraživanja svojeg potencijala i rasta.

Možemo sada u ovom trenutku pomisliti što god želimo. No u bilo kojoj krizi ima onih koji padaju i onih koji rastu. Onih koji razaraju i onih koji stvaraju. Onih koji postaju neuspješni i onih koji ne razmišljaju o uspjehu već o stvaranju.  I postaju uspješni. Jedni žive nesvjesno, drugi svjesno istražuju, testiraju, riskiraju, uče. Ostvaruju.

I jedni i drugi žive svoje istine.

 

“Zajedničkom svjesnošću svakog od nas mijenjamo sebe, stvaramo temelje, gradimo harmoniju, biramo obilje.”

Možda je odgovor na pitanje „Što sad?“ upravo istražiti koja je to “naša” istina? Gdje želimo biti? I koliko stvarno vjerujemo da možemo?

Nisam sklona davati savjete. Ne volim ih previše ni  primiti. No, ako bih htjela dati jedan savjet. Bio bi to: Istražite svoj potencijal. Bez obzira na situacije, krize, okruženje, uvjerenja i bilo što drugo što bi moglo stajati između Vas i Vašeg potencijala. Jednostavno budite znatiželjni.

Yasmina Buweden